2011. június 13., hétfő

Day 12: A film based in your country of residence


Na, ezt nem értem. Vajon magyar filmet kér, vagy olyan filmet, ami nem magyar, de Magyarországon forgatták?
Így vagy úgy, de legyen az Amerikai Rapszódia. Ez magyar is meg nem is, itt is játszódik, meg nem is. Nagyon rég láttam, valamikor 2006-7 körül, és nagyon tetszett. Jó kontrasztot állít az ötvenes évek Magyarországa és Amerikája közé: ahol a magyar házak teljesen le vannak pukkanva, szét vannak lőve. Az egész ország romokban, csak a bogárhátú csomagtartójából seftelik az eladó banánt, és innen szöknek ki Nagy Amerikába. A pontos részletekben már nem vagyok egész biztos, de vannak kulcsjelenetek, amik nagyon megmaradtak:
ilyen a banánseftelés, a romos magyar lépcsőház, majd az amerikai kertváros, ahol az ott élő magyarok is már inkább angolul beszélgetnek. A történet szerint a 4fős család (apa, anya, két lány) el akarnak szökni Amerikába, de a fiatalabbik lányt hátra kell hagyni. Nevelőszülőkhöz (vagy nagyszülőkhöz?) kerül, majd persze visszajönnek érte és elviszik őt is. De a család mostanra már beilleszkedik Amerikába, és a fiatalabbik lány nem találja a helyét: nem beszéli a nyelvet, a nővére nem segít neki, sőt, gúny tárgyává teszi. Még az rémlik, amikor hazalátogat később Magyarországra, és az ideiglenes szüleinél se találja már a helyét, teljesen elveszik a két (merőben ellentétes) világ között. A végére sajnos nem emlékszem, éjszaka ment a tvben és elaludtam rajta, de ezt még mindenképp be fogom pótolni.
Megemlítendő, hogy nem csak putri huszadrangú színészek játszanak benne, a főszereplő maga Scarlett Johansson, ő játsza a lányt, aki csak később kerül ki amerikába és kiutálják. Az IMDB eléggé lepontozta a filmet, szerintem nekünk, észak-balkániaknak, volt szovjetországbélieknek fontos igazságot rejt a film, mert bár 21 éve demokráciában élünk, még mindig jelen vannak azok a gátak köztünk és nyugat között, ami az ötvenes években is jelen volt. A különbség, hogy már nem csak a bogárhátú csomagtartójából vehetjük a banánt.

Nincsenek megjegyzések: