2011. június 8., szerda

Day 07: A film that hasn't got a sequel, but should

Ez nehéz, már csak azért is, mert a jó filmeknek sosem kívánok folytatást: mindig elbasszák őket. Azt hiszem, ma kénytelen leszek csalni, és olyan filmet fogok választani, aminek már készül a folytatása.

Ez a Silent Hill. Nehéz ügy a film, sok szempontból. Eredetileg ez ugye az első Silent hill játék történetének feldolgozása, de közben mégse. A játékban az örökbefogadó apa keresi a lányát, itt az anya. A játékban a lány (egyszerűség kedvéért Alessa) félelmei válnak valóra: a legtöbb ellenség bogár-, és féregszerű, olyasmi, amitől logikus, hogy egy kisgyerek fél. A filmben viszont az első három (HÁROM) játék szörnyeit vegyítik kedvük szerint, amivel kapcsolatban egyébként nem kevés hiszti volt a rajongók körében.
Itt van például a leghíresebb "szörny": Pyramid head. Talán spoilerveszély, de leszarom: a piramisfejű, bárddal mászkáló pasi nem más, mint a második játék főszereplője. Jamesnek (a főszereplőnek) a játékban saját magával és perverzióival kell szembenéznie az elejétől a végéig (plusz a végén még valamivel, de nem mondom el, mivel). Na de visszatérve a filmre, itt nem jelenik meg James, csak a bárdos pali, aki sokkal inkább emlékeztet egyébként egy agresszív menzásbácsira, mint főgonoszra. Kicsit kiábrándító így, hogy ismerem a hátterét, de anno 2006ban oda meg vissza voltam érte.
A játék és film kapcsolatának további problémája, hogy a történetet is megváltoztatták: a filmben a szekta egy bigott keresztény gyülekezet, akiket le akar mészárolni démon-alessa, míg a játékban ez egy sátánista szekta, akik maguk teremtik meg démon-alessát. a vége mondjuk mindkét esetben természetesen a bosszú és hentelés.

De milyen lehet egy második rész? Két verzió lehetséges.
Az egyik, hogy a játékot követjük: A második részben ott hagyjuk Radha Mitchellt és Jodelle Ferlandot (aki amúgy is kiöregedett közben a szerepéből) a ködbe burkolózó lakásban, és megismerkedünk Jamessel, aki felesége üzenete nyomán kerül Silent Hillbe. Ebből szerintem egy jó és izgalmas film lehetne, ami a perverziókra éhes közönséget és a játékhű feldolgozást igénylő rajongókat is kielégítené. A mostani számítógépes technikákkal aztán pláne megoldható lenne ez.
A másik verzió nehezebb ügy. Maradnánk Radha/Rose és Jodelle/Alessa (de 5 évet öregedett, hogy nézne már ez ki?) mellett, bár kérdéses, mit lehet ebből kihozni. Rose másfél órán keresztül keresné a kiutat a démon világából? Esetleg ha teljesen elkanyarodunk a játéktól (mekkora hiszti lenne!), elképzelhetőnek tartom új szörnyek kitalálását, amiket mind le kell győzni, és végül magát a démont is, hogy Alessa/Shannon és Rose hazajuthassanak a valóságba.

Mindkét folytatás jó lenne, és mindkettőt tudnám élvezni, ha legalább olyan színvonalas lenne, mint az első rész volt.

Ja, a valódi folytatáshoz meg link itt.

Nincsenek megjegyzések: