2011. május 17., kedd

Feladat: Tudósítás /2

Terítéken a közmédia átalakulása


A Pázmány Péter Katolikus Egyetem Médiaműhelyének idei első vendége Belénessy Csaba volt, a Magyar Távirati Iroda (MTI) vezérigazgatója. Előadásában a közmédia történetéről és átalakulásáról beszélt, majd hallgatói kérdésekre válaszolt.

Belénessy előadását egyik elődje történetével kezdte. Kozma Miklós igazgatósága alatt, 1925-ben változott utoljára olyan mértékben a közmédia, mint amilyenre most készülnek. Ekkoriban az MTI lett összevonva a Magyar Rádióval.

Most a közmédiumok drasztikus újraformálása van készülőben. A vezérigazgató kifejtette, mennyi átgondolatlan és felesleges kiadásai vannak jelenleg ezeknek a jelenleg önálló intézményeknek: az MTV-nek, a Duna TV-nek, a Magyar Rádiónak és a Magyar Távirati Irodának. Ezeknek a vagyonát egy közös Vagyonkezelő alapból irányítanák, és a médiumok is új funkciót kapnának.

Eddig mind saját stábbal rendelkezett és elment minden helyszínre. E helyett mostantól kizárólag az MTI hat fős stábjai járnának ki tudósítani, és az így készített anyagokat közölné le a közmédia. Az adók új műsorstruktúrákat kapnának, ezzel tematizálva magukat. A cél nem a tömeges elbocsájtás, hanem az erőforrások ésszerű kihasználása. A dolgozókat csak átcsoportosítani fogják, hogy mindenkinek jó hasznát vehessék. A vezérigazgató nem tervezi a kereskedelmi csatornákkal való versenyzés, hisz ez lehetetlen, de az nem közszolgálati csatorna, amit senki sem néz. Az új működési rendet szeptemberig bezárólag szeretnék működésbe hozni, így az idei utolsó negyedévben már élesben tesztelhetnék azt, illetve a közönség reakcióját.

A változások részét képezi továbbá egy on-line átalakítás is, mely során egy digitális hírcentrumot hoznának létre. A centrumnak négy aloldala lenne, a hirado.hu, a radio.hu mint hangtár, a dunatv.hu mint videótár és az mti.hu, mely ingyenes hírszolgáltató lenne. Ezek versenyre kívánnak kelni a jelenlegi on-line hírnagyhatalmakkal, az Indexszel és az Origóval. Belénessy határozottan optimistaként beszélt végig, véleménye szerint három éven belül ez az on-line felület lehet a legfontosabb hírszolgálati médium.

Az előadás végén hallgatói kérdésekre válaszolt, melyek közt szó volt a pályakezdők elhelyezkedéséről, és a Szomszédok műsoron maradásáról is. Zárásként megjegyezte, a jövő évben visszatér beszámolni az átalakulás eredményeiről.

Nincsenek megjegyzések: