2011. március 7., hétfő

Feladat: Szennyezett víz a Környezettudományi karon

Naponta találkozunk különféle felsőoktatási botrányokkal az újságokban, sokszor a címlapon. A legfrissebb effajta hír, hogy pont a többek közt környezetvédelemmel is foglalkozó egyetem csapvizében találtak növényvédő szereket. Erről a témáról kérdeztem meg az egyik érintettet, aki kifejezetten anonimitást kért.


Kérdés: Szervusz! Megtennéd, hogy bemutatkozol az olvasóknak?
Válasz: Szia. Gödöllőn az egykori Agrártudományi Egyetemen, ez idő szerint Szent István Egyetem, Mezőgazdasági és Környezettudományi karon harmadéves környezetmérnök szakos hallgató vagyok.

Kérdés: Gondolom hallottál róla, hogy az egyetemeden szennyezett a csapvíz. Hogyan derült ez ki?
Válasz: Persze hogy hallottam. Egyik reggel épp Hulladékgazdálkodás órán ültünk, mikor a professzor megemlítette, mint aktualitást, és mondta, hogy ő is, mint a tanári kar több tagja is benne van a feljelentést indítványozó társaságban. Az eset egy ökotoxiológiai vizsgálat során derült ki. Ezt leginkább úgy tudnám elmagyarázni, hogy a különböző szennyezőanyagokat vizsgáljuk meg a környezetben, hogy jelen vannak-e, és ha igen, milyen mértékben.

Kérdés: Milyen hatással volt ez az egyetemi életre?
Válasz: Természetesen nagy felháborodást keltett mind a tanári karban, mind a diákok körében. Különösen a kollégistákat sokkolta a hír, hiszen ők nap mint nap kapcsolatba kerültek a növényvédő-szerrel szennyezett vízzel. Nem csak hogy megitták, de fürdés közben a bőrükkel is érintkezett. Az egyik legrosszabb az egészben, hogy a víz évek óta szennyezett volt, és nekünk fogalmunk se volt erről.

Kérdés: Milyen növényvédő-szer található a vízben?
Válasz: Leginkább atrazin. Ez egy különleges gyomirtó és növényvédő-szer, amiben az furcsa, hogy az Európai Unió országain belül a használata tilos. Ez a legkülönösebb az egész ügyben, és a feljelentés oka is.

Kérdés: Te személyesen találkoztál ezzel a szennyezett vízzel valamilyen óra keretein belül?
Válasz: Nem, mi a vizsgálatok során mindig preparált mintákkal dolgozunk csapvíz helyett, azért, hogy biztosan legyen benne szennyeződés. Persze, ha tudtuk volna…

Kérdés: Előfordulhatnak a jövőben szövődmények a kollégiumi hallgatók részéről?
Válasz: Nem valószínű, ez a vegyszer csak nagyon magas koncentrátumban lehet hatással az emberi szervezetre, és csak évek múlva lehet kimutatható, de optimisták vagyunk. Biztos nincs semmi baj.

Nincsenek megjegyzések: