2009. május 8., péntek

4 írásbeli értékelése

Könnyűségi sorrendben értékelve, a legkönyebbel kezdve.

Német érettségi
Kimondhatom, hogy ez volt a legkönyebb, bár volt benne szivatás is. A szövegértés simán ment, kivéve amikor a henna-allergiát kellett kielemezni, de végülis azt is sikerült megoldani. A nyelvhelyességtől féltem a legjobban igazság szerint, de aztán legnagyobb meglepetésemre nevetségesen könnyű volt. A melléknévragozós kérdésekhez ott volt az elöljáró beragozva, meg ilyenek. Minden értelemszerű volt. A leveleket is könnyű volt megírni, na de a hallott szövegértés.. Az első két szöveg mégcsak hagyján, nem volt vészes, de a harmadik... Még a leírott szöveget se nagyon értettem, hogy mit kellene majd kitölteni, hátmég a nőt! Valami idióta dialektusban, egy szuszra elohadarta a mondandóját, és vége. A második felolvasás elötti 90 másodperces szünetben sírva röhögtünk mindannyian, hogy ez nevetséges, semmit se lehet érteni belőle. Ismétlésnél se jutottunk előrébb.

Matek érettségi
Miután a próbaérettségik mind jól sikerültek (3as :DD), ezért egyáltalán nem féltem ettől. Joetól kaptam kölcsön rá számológépet. Gép bekapcs, és elkezdtem számolni.. számol, ír, számol, ír, sz... nahát, kikapcsolt, mifene. Megnyomom, semmi. Újra, semmit. Hát nem lemerült az első rész kellős közepén?:DD Végülis nyígtam a tanárnak és kaptam kölcsön másikat. Csak egy feladattal nem tudtam mit kezdeni, de azt egyébként se volt kötelező megcsinálni, szóval nem aggódom. A célszám 2 volt, azt hiszem, az bőőőven megvan :)

Magyar emeltszintű érettségi
Igen, furcsa, ámbár az emelt magyar könyebb volt, mint a töri. Volt egy Babits cikk, amiben az Arany Jánost kritizálókról írt egy kritikát. Ahaha, kb 1 óráig csak a szöveget olvasgattam és igyekeztem felfogni, hogy kit-hol-miért. A kérdésekre válaszoltam, Askew tanácsa szerint hosszabban, mint amennyi hely volt. Biztos, ami biztos, plusz itt nem jár pontlevonás ha túllépem a helyemet. A műelemzésem egy Tóth Árpád vers volt, ami az erdő nyugalmáról szólt, és a retorikai elemeket kellett megtalálni benne. A reflektálás egy jelenségre c. történetben az olvasóközönséget kellett értékelnem motivációjuk szempontjából. Ez volt talán a legizgalmasabb az egészből, mert egy egész szép listát szedtem össze arról, mi motiválhatja az embereket az olvasásra. Végül pedig az idő plázában való eltöltéséről kellett egy glosszát írni. Vagányra vettem a stílust, és úgy írtam meg, mintha kb 40 éves lennék és a saját fiatalságomra emlékeznék vissza közben.

Történelem érettségi
Hát, tömören annyit tudok reagálni rá, hogy "anyád..". Méghogy a töri a legkönyebb? Hát NEM! :D Jól kicsesztek idén velünk, és volt pár kérdés, aminél felmerült bennem, hogy kivágom az egész füzetecskét a francba az ablakon. Végülis a teszten átbukdácsoltam és totózgattam, az esszék viszont nagyon jól sikerültek. Ha a teszt 20%-nál jobb lett, jöhettek velem lottózni. :D Esszéből az ókori vallásösszehasonlítást, a tatárjárás utáni intézkedéseket és napjaink parlamenti választási rendszerét választottam.

Egyébként tegnap este volt az m1en egy riport, ahol valamelyik politikust megkérdezték, mi a fenét kerestek földrajz kérdések a töri érettségiben. A válaszra ledöbbentem: "Annak igenis van helye, hisz a földrajz minden tantárgyhoz kapcsolódik, tehát ezeket a kérdéseket bármelyik érettségibe nyugodtan betehetjük."
Tanulság? Háhá, a következő években tele lesznek az érettségik földrajzos kérdésekkel :D (a 3 kérdésből 2-t eltaláltam. Mi az a talajerózió?)

3 megjegyzés:

W írta...

http://hu.wikipedia.org/wiki/Talajer%C3%B3zi%C3%B3
ez. de ha megnyugtat én se tudtam volna, pedig nem manapság érettségiztem.

Nura Winderson írta...

de ennek miköze ahhoz, hogy kivágják a fákat?

W írta...

jó kérdés :-) majd figyelem FN-en a megoldásokat hátha írja o0