2009. április 2., csütörtök

Mozgásos tanulási technika

Kedden osztályfőnöki óra helyett gyakorlatrwa jöttek leendő tanárok. Hárman beültek a sarokba, a negyedik akart órát tartani nekünk.

Nem történt igazából semmi érdekes, nem készítettük ki, sőt, jól érezte magát velünk. Adott egy tesztlapot, hogy töltsük ki. "Tanulási technikák".
A dolog lényege az volt, hogy egy 5pontos skálán kellett pontozni különböző kérdéseket, nyilván a ránk leginkább jellemző módon. Pl.: Egy mozdulatot könyebben értek meg, mint egy matematikai példát. (ez nálam 5pontos volt :DD)

A végén volt egy lista, és a mellé kellett beírkálni a megszámozott kérdések mellé a skálabeli számot, utána átlagot számolni, és megnézni az eredményt.

Engem meglepett az eredmény. Mindig is azt gondoltam, hogy vizuális típus vagyok, hiszen előfordult sokszor, hogy a fejemben le volt "fényképezve" az oldal, amit korábban elolvastam, és a fejemben lévő képet olvastam újra, ahelyett hogy arra próbáltam volna emlékezni, mi volt a tartalma.
Viszont a test szerint a vizuális tanulás nálam csak a harmadik leghatékonyabb tanulási módszor. A leghatékonyabbnak pedig (4,3as átlaggal) a Mozgásos tanulási technika. E szerint könyebben jegyzem meg az anyagot, ha valamilyen mozdulatsorhoz kapcsolom. Nem tudtam elfogadni az eredményt, és elég sokat rágódtam rajta, mit is lehetne ezzel kezdeni.

És tulajdonképpen ma reggel jutott eszembe, hogy ez mennyire így van. Előfordult még a VIKben is, ha be kellett magolni egy szöveget szórul szóra, egyszerűen a puszta olvasás nem volt elég. Visszamondani se tudtam. A lap körvonalai, a bekezdések helyei megvoltak a fejemben, de amikor el akartam olvasni a szöveget, az szétmosódott.
Végül csak úgy tudtam megjegyezni (szóról szóra), hogy a kezeimmel is elmutogattam a szöveget. Nem emlékszem már egész pontosan, hogy volt, csak az a rész maradt meg bennem, hogy "Budapestet a Duna szeli ketté.." itt a kezemmel kígyómozdulatokat tettem: folyik a Duna. "A bal oldalán található Buda, a Gellért-hegy, a Budai vár" ezt egy ökölszorítással, mert ott lakom. Egy kis bucka, mint a hegy és pár csúcs, mint a Disney kastély. "Jobb oldalon található Pest, a Parlament.." ekkor a kezemet keresztbe húztam, és tudtam hogy a másik oldal jön.
Igazság szerint nem a szövegről jutott eszembe a mozdulat, hanem a kezem emlékezett a mozdulatsorra és a mozdulatsor emlékeztetett engem a szöveg tartalmára.

Ugyanígy tanultam meg 15 perc alatt a teljes Szózatot, amikor betegeskedés után felelés napján tudtam meg hogy fel kell mondani az egész szöveget: Egyszerűen elmutogattam magamnak felelés közben is, és ötöst kaptam O_o

Szóval tényleg érdekes teszt volt. Ha érdekel valakit, jelezze, és feltöltöm a tesztsort.

2 megjegyzés:

Mizu írta...

Jelentkezem!

W írta...

lécciplíz